Sedmý a poslední závod seriálu Buksa/Ados motokros MMČR 2016 se pojede tuto neděli 2. října v Lokti

26.09.2016 21:03


Tisková zpráva:

MMČR Motokros: Závěr sezóny v Lokti
Sedmý a poslední závod seriálu Buksa/Ados motokros MMČR 2016 se pojede tuto neděli 2. října v Lokti. Od roku 1995 se v Lokti téměř nepřetržitě jezdí závody mistrovství světa a i kvůli tomu se tam mnoho jezdců rádo vrací. Ve většině tříd jsou již karty rozdané a bojovat se bude hlavně v MX2!
 


MX1: Titul získal Michek
V královské třídě čtyřistapadesátek letos již potřetí v řadě a po páté celkem získal titul Martin Michek. Jeho cesta za obhajobou nebyla jednoduchá, jelikož ho celou sezónu pronásledoval Petr Smítka. Smítka se však na poslední chvíli rozhodl nezúčastnit minulého závodu v Opatově, přičemž důvodem byla termínová kolize s německým šampionátem ADAC. Michek měl tak možnost využít matchballu a svoji šanci nepromeškal. V Opatově vyhrál obě jízdy a zajistil si titul mistra České republiky. Není však dobojováno na všech frontách. Tím, že Smítka vynechal závod, dotáhl se na něj Jaromír Romančík a Petr Bartoš. Romančík je vzdálený deset bodů od Smítky a Bartoš pouze jedenáct. Tempo závodu tedy bude udávat Bartoš, který se za každou cenu bude snažit jít vpřed, aby se celkově umístil na pódiu. Všichni tři soupeři o druhé místo v šampionátu již letos v Lokti závodili na mistrovství světa, takže rozbitou trať mají najetou a bude zajímavé sledovat jejich souboje. Samozřejmě i Michek bude chtít zvítězit a s čistou hlavou všem dokázat, že je právem mistr ČR.
 
MX2: Bude boj
Již několik závodů nám jezdci MX2 připravují opravdu brilantní podívanou. Díky vyrovnanosti první pětky nejde zcela jasně určit, kdo by mohl zvítězit. První jízdy má velmi silné úřadující lídr šampionátu Sulivan Jaulin, ale v těch druhých naopak jeho převaha slábne. Přesto má náskok před týmovým kolegou Bence Szvobodou 22 bodů. To je však rozdíl proražené pneumatiky v rozjížďce a titul může vklouznout do rukou někomu jinému. Minulý závod v součtu vyhrál Szvoboda a i přes jeho handicap s poraněním kolene je ve skvělé formě. Na jízdním stylu mu ubylo trochu agrese a tím přidal na rychlosti. Třetí v šampionátu je Martin Krč, který na minulém závodě bojoval trochu s nemocí, ale na výkonu to poznat nebylo. V první jízdě bohužel upadl, ve druhé se probojoval na první místo a dokázal odrazit dotěrné útoky Szvobody. Čtvrtý v pořadí Tomáš Šimko ztrácí deset bodů na Krče a rozhodně by se chtěl na třetí příčku vrátit. MX2 je hodně silná třída a když dobře odstartuje například Milan Špičák, dovede také zamíchat kartami. „Loket mám rád, je tam náročná trať a jsou vidět velké rozdíly mezi jezdci,“ prozrazuje Milan Špičák.
 
Ženy: Laňkové stačí 5 bodů
Největší kandidátkou na letošní titul byla po odchodu Lucie Simonové jednoznačně Jana Antošová, která se všem ostatním vždy na míle vzdálila. Holky však udělaly přes zimu hodně práce a na jaře všechny překvapila Barbora Laňková. Tvrdě trénuje a na její jízdě je vidět obrovská chuť do závodění. Dokazovala to po celou sezónu, když se i po špatných startech propracovala vpřed. Antošová letos neměla tolik závodnického štěstí a završila to střetem se zajícem při tréninku. Byl z toho otřes mozku, zlomenina malíčku a konec sezóny. V Opatově se nakonec pokusila závodit, ale i přes veškerou snahu musela závod vzdát. Je i velice pravděpodobné, že se Antošová propadne až na čtvrté místo v šampionátu. Třetí je zatím Kristýna Vítková a čtvrtá Marika Mlýnková. Mezi těmito soupeřkami bude ještě boj, jelikož mají rozestup pouze deset bodů a Mlýnková Vítkovou na minulých závodech s přehledem porazila.
 
Veteráni: Žerava má jasno
Martin Žerava si již na minulém závodě pojistil titul mistra České republiky. Má před Ivanem Černým dostatečný náskok, a tak se místo závodů v Lokti bude věnovat rodinným povinnostem.  Druhý Černý má náskok 27 bodů před Jiřím Pachem a i přesto, že minulý závod zachyboval a špatně upadl, mohl by náskok udržet. Pach pak má na třetím místě prostor pro dýchání, protože čtvrtý Roman Skalka má odstup 33 bodů. Navíc letos porazil Pacha pouze jednou.
 


Novinky: Češi na MXoN
Nejprestižnější závod roku, Motokros národů, se jel minulý víkend v italské Maggioře. Naše reprezentace se zúčastnila ve složení: Filip Neugebauer (MX2), Jaromír Romančík (MXGP) a Petr Smítka (OPEN). Tým pod vedením Jirky Čepeláka měl za hlavní cíl se bez problémů kvalifikovat do závodu. Po dvouleté odmlce, kdy jsme se nekvalifikovali do hlavního závodu, se tento cíl i přes drobné problémy podařilo dosáhnout. Český tým se kvalifikoval na 19. posledním přímém postupovém místě.
Hlavní závod je ale vždy loterií a po škrtnutí jednoho nejhoršího výsledku se pořadí promíchá. Na italské trati se velmi špatně předjíždí a i přes to naše reprezentace v nabité konkurenci skončila na 16. místě o dva body za Rakušany. Zvítězila Francie před Nizozemskem a USA.
 
Vstupné na závod bude 150 Kč. Odpolední jízdy odstartují ve 13:00.
GPS trati:            50° 11' 41.09
                               12° 45' 15.963
Časový harmonogram zde:
https://czechmx.cz/press/2016/ch_loket.pdf



Týmové reporty
Buksa/Ados KTM Team
Tým už letos jeden mistrovský titul má a nejpravděpodobněji k němu přibude i druhý z MX2. Martin Michek nebyl letos nominován na Motokros národů, a tak se minulý víkend mohl zúčastnit Strmého vrchu v Chýnově. Michek si suverénně dojel pro vítězství, když se jako jediný dokázal ve všech pěti pokusech dostat až na vrchol.
V MX2 se patrně bude rozdávat titul mezi oběma jezdci týmu Buksa/Ados. Sulivan Jaulin letos není tak dominantní a druhé jízdy má vždy horší. Vlastně na šesti dosavadních závodech dokázal vyhrát 4 první jízdy a druhou pouze jednou. Bence Szvoboda se před Loktem zúčastnil Motokrosu národů a spolu se svým maďarským týmem obsadili po neúspěšné kvalifikaci 27. místo.
 
Orion Racing Team
Na domácím závodě v Opatově Petr Bartoš - tahoun týmu udělal všem velikou radost, když byl celkově třetí. Stáhl několik bodů na Romančíka a v šampionátu je čtvrtý. „Petr Bartoš je v plné formě a doufáme, že zabojuje o třetí místo v šampionátu. Na minulém závodě byl jeho soupeř Jára Romančík pobitý z tréninku, ale v Lokti si to rozdají oba v plné síle,“ komentuje Petr Kovář.
Jonáš Nedvěd byl v Opatově celkově desátý a po zranění se zlepšuje každou rozjížďkou. „Měl sice horší starty, ale po zranění je lepší jet zezadu,“ doplňuje Nedvědův výkon Kovář.
Velký pád měl v Opatově Ivan Černý, ten se v závěru pokusil útočit na druhé místo, ale v plné rychlosti z motorky vystoupil. Otočil si oba kotníky a berle sundal teprve minulý týden. Na Loket by měl být však již připraven.
 
Team MAX2
Jaromír Romančík si neoddychne ani víkend. Před Loktem byl závodit v italské Maggioře na MXoN, kde získal v jízdě nejlepší český výsledek – 26. místo. Letos již udělal titul mistra České republiky v enduru a směle kráčí i k dobrému výsledku na ME v enduru. V Opatově byl ale vepředu vidět i druhý dres teamu MAX2, a to Ondřeje Brendla. Tomu se povedla první rozjížďka, kde dojel pátý. Tento výsledek je zatím jeho nejlepším.
Smůlu měla Nikola Hošková, které se v poslední době moc nedaří a po pádu v první jízdě přidala ještě druhý pád v jízdě druhé, kde v nejrychlejším úseku trati udělala salto z motorky. Naštěstí je však v pořádku.
 
BV racing
V Opatově chyběli dva hlavní jezdci týmu – Rudolf Weschta a František Smola. Týmové dresy však byly vidět, a to na hrudi Michala Votroubka. Votroubek jezdí do Opatova trénovat a v závodech se mu dařilo. Po startu byl v každé jízdě v TOP3 a dokončil na 6. a 5. místě, což je jeho nejlepší výsledek sezóny a v průběžném pořadí poskočil před týmového kolegu Michala Bártu na 9. místo.
 
HT Group Racing Team
Za HT Group bude opět bojovat jen Ewa Biskupská. Ta v Opatově sváděla velmi tvrdé souboje s Kristýnou Řeřichovou a po několika kontaktech nakonec zavadila o zadní kolo Řeřichové a upadla. Celkově dojela na 5. místě a průběžně je 8.
 
Hulho Racing Team
Petr Smítka se místo Opatova účastnil německého seriálu ADAC, kde v extrémních podmínkách dojel na čtvrtém místě a v seriálu skončil na místě 8. Smítka minulý víkend reprezentoval na Motokrose národů, kde obsadil 27. a 30. místo.
Václav Kovář je již dlouho bez vousů, což znamená, že v letošní sezóně už dosáhl třetího místa. V MMČR je průběžně na 7. místě.
 


KRTZ s.r.o.
Druhý nejsilnější tým ve třídě MX2. Jeho jezdci jsou na čtvrtém a pátém místě průběžně. Čtvrtý Tomáš Šimko se soustředí na posun vpřed na třetí místo. Na to ztrácí 10 bodů. Milan Špičák v Opatově jasně ukázal, že mezi špičku patří a oba závody držel za zády Szvobodu. Špičák měl smůlu při předjíždění jezdců o kolo zpět, kteří se mu přimotali do stopy a vždy na tom tratil. V MMČR je pátý.
 
Yamaha Čepelák Racing Team
V MX1 má Lukáš Blažek vzestupnou tendenci výsledků. V Opatově byl dvakrát šestnáctý a v průběžném hodnocení se posunul na 27. příčku. Marek Pospíšil v MX2 v první jízdě ztratil číslovou a bohužel na body ani v Opatově nedosáhl. Dojel na 26. a 23. místě.
Ženská část týmu zajela v Opatově průměrný výsledek. Viktorie Kellerová byla na 5. místě a Markéta Ehlová na místě 8. Holky jsou průběžné pátá a desátá.
 
Motosport Chýnov
Na posledním závodě MMČR v Lokti bude tým zastupovat Jiří Pach, který je průběžně třetí ve třídě Veterán. „Je škoda, že Jirka chyběl na prvním závodě v Pacově, mohl by bojovat s Ivanem Černým o celkové stříbro,“ komentuje manažer týmu Evžen Zadražil.  Početné zastoupení bude mít tým stejně jako na předchozích závodech ve třídě WMX. Nejlépe si zde zatím vede Julia Schrenk, která je v TOP10 průběžného pořadí a ráda by se v něm udržela i po závodě v Lokti.
 


Pár minut s Martinem Krčem
Martine, moc se o tom nemluví, ale ty také letos jezdíš hodně zahraničních závodů. Kde závodíš a jak se ti tam dařilo?
Kromě MMČR jsem závodil také v německém ADAC a v Maďarsku na třistapadesátce. V ADAC se mi dvakrát podařilo dojet druhý, což je pro mě velmi slušný výsledek. V konečném hodnocení jsem skončil na 8. místě, i když jsem nejel dva závody. V Maďarsku se nedařilo dle představ. Na třipade jsem toho moc nenajezdil a navíc jsme celou dobu bojovali s podvozkem. Nakonec z toho bylo druhé místo za Bencem Szvobodou.
 
V Maďarsku tedy jezdíš na Husqvarně třistapadesát. Jaký je to rozdíl oproti tvé dvěstěpadesátce v MMČR? Co ti sedí lépe?
Rozdíl v nich určitě je, podle mě ale ne tak velký. Třipade vyžaduje trošičku odlišný styl jízdy než dvěstěpadesátka. Mně ale víc vyhovuje právě dvěstěpadesátka, cítím se na ní lépe.
 
Letos je to v MX2 docela řežba, koho ze soupeřů je nejtěžší předjet?
V MX2 není nikdo, kdo by se mi vyloženě špatně předjížděl. V MMČR je asi 7 lidí, kteří mohou s přehledem vyhrát jízdu. Je to velmi vyrovnané a záleží na tom, kdo jak odstartuje, jakou má aktuální formu, nebo kdo trefil nastavení motorky. Hezky je to vidět na výsledcích, není problém jednu jízdu vyhrát a ve druhé být třeba sedmý.
 
Jak to vidíš příští sezónu? Uvidíme tě ještě na „malé“?
Určitě mě uvidíte na malé motorce. Chtěl bych jet MMČR a zahraniční závody pouze na 250. Příští rok už nebudu střídat malou a velkou motorku.
 
Máš nějaký cíl, za kterým si v kariéře jdeš?
Cíl asi žádný nemám. Chtěl bych pořád závodit a pokud možno být co nejlepší. Samotného mě zajímá,  na co mám a kam až jsem schopný se dostat. Snažím se do toho dávat vždy 100 % a věřím, že když se mi bude dařit, mohl bych patřit k těm nejlepším v ČR a sbírat snad i nějaké světové body.
 
Co vlastně děláš v normálním životě? Nebo jsi povoláním motokrosař?
Letos v květnu jsem odmaturoval a ani nevím, jak jsem se dostal na vysokou školu fakultu tělesné kultury. Takže jsem zatím student, ale určitě nebudu školu upřednostňovat před závoděním. Když budu mít možnost živit se motokrosem, tak do toho půjdu. To je přesně to, co chci!
 
Pokud bys nejezdil motokros, k jakému sportu máš nejblíže?
Těžko říct, jsem docela multifunkční sportovec. Bavil by mě asi bikros, atletika, triatlon nebo plavání.
 
Kromě toho, že jsi skvělý závodník, máš i rodinné úspěchy. Chtěl bys, aby tvoje dcera jednou jezdila motokros?
Určitě by mě bavilo ji to naučit a předat zkušenosti, co mám. Ale je mi to jedno. Rozhodně chci, aby sportovala a budu ji podporovat v tom, co ji bude bavit.
 
Martine, díky za rozhovor.
Taky děkuji. Chtěl bych poděkovat týmu SZA racing, všem sponzorům, trenérovi, rodině a lidem, kteří mi pomáhají.
 
Odkaz na youtube kanál:
https://www.youtube.com/channel/UCo_fV1Cb0-0K3ZfevHZeVKQ/videos
 
Autor: Petr Záruba
Foto: Radek Lavička