MČR MOTOKROSU DRUŽSTEV JINÍN, KOMENTÁŘ + VÝSLEDKY

28.09.2009 14:03

 

O titulu rozhodl nechtěně vytažený sytič

Jinín u Strakonic, MEZ MČR motokrosu družstev, PAP OIL CUP 2005.
Vytažený Bartoliniho sytič dvě kola před koncem stál Deltu titul mistra republiky družstev. Zvítězil Bonver KTM, v jehož dresu ve dvou jízdách přímo exceloval Martin Žerava. I s bolavou rukou si zcela suverénně poradil se dvěma mistry světa, Bartolinim a Chiodim i všemi ostatními jezdci.

Allesio Chiodi. Už v kvalifikaci bylo jasné, že o titul se bude bojovat hlavně mezi týmy Delta Racing a Bonver KTM. Manažer Ervín Krajčovič přivezl do Jinína největší divácké taháky, exmistry světa, Allesia Chiodiho a Andrea Bartoliniho. Tým doplnil méně známý Ital Simone Cappelini. Ten se také ukázal jako největší slabina hvězdného družstva, když nestačil na nejlepší české jezdce. Bonver postavil do stopětadvacítek hostujícího Jana Zarembu, do dvěstěpadesátek Jiřího Čepeláka a do třídy Open své největší želízko v ohni a letos našeho nejlepšího, Martina Žeravu. Každoroční favorit týmového závodu, Orion Litomyšl nepřivezl žádnou světovou hvězdu a musel se spokojit se Slovákem Tomášem Bučencem, vlastním týmovým jezdcem Petrem Masaříkem, který ale letos neprožil nijak zvlášť oslnivou sezónu, a Slovincem Saso Krageljem, jenž v MS MX3 skončil mezi Žeravou a Kučírkem na sedmé pozici. Právě Mirek Kučírek byl nejlepším jezdcem náchodského VCES. Spolu s ním startoval jezdec MS, Ital David Philippaerts, a čerstvý mistr republiky třídy 125, hostující Jan Brabec.
Start první jízdy V kvalifikaci byli nejúspěšnější jezdci družstva Bonver KTM. Zaremba skončil ve své třídě za Chiodim druhý a Čepelák s Žeravou své jízdy vyhráli. Bylo však jasné, že v neděli to tak jednoduché mít nebudou, protože se čekal ostrý nástup Italů. Jinak poklonu si zasloužil Mirek Kučírek, jehož čekal víkend druhých míst. To první si vyjel v kvalifikaci, kde ho z vedoucího místa nešetrně a nefér "sundal" pronásledující Čepelák. V první nedělní jízdě se spolu potkaly stopětadvacítky a třída Open. Martin Žerava ukázal, že kvalifikační vítězství nad Bartolinim nebylo náhodné a oba Italy nechal znovu za sebou. Protože dojel Zaremba sedmý, na čelo se dostala druhým a třetím místem Delta. (Pořadí 1. jízdy: 1. Žerava, 2. Bartolini, 3. Chiodi, 4. Kragelj, 5. Bartoš, 6. Čadek, 7. Zaremba, 8. Philippaerts, 9. Kuhút, 10. Brabec, 11. Neugebauer, 12. Bučenec. Pořadí družstev po 1. jízdě: 1. Delta, 2. Bonver, 3. Orion I., 4. EMOS (Neugebauer, Riho, Bartoš), 5. VCES)
Martin Žerava. Také po druhé jízdě ( 125 + 250) zůstala na čele Krajčovičova Delta. Tentokrát zvítězil se čtyřtaktní dvěstěpadesátkou Chiodi a jeho krajan Cappelini dojel sedmý. Smůlu měl Čepelák, kterému se ve čtvrtém kole zadřel motor jeho dvoudobé dvěstěpadesátky. Vše zachraňoval vynikajícím třetím místem Zaremba, ale protože ještě nebylo možné odečíst Čépovo nedojetí, propadl se tým Bonver až na pátou pozici. Na druhé místo postoupil Orion Liomyšl I - Tomáš Bučenec skončil čtvrtý a Petr Masařík pátý. Mezi prvními čtyřmi stroji v cíli tak byly tři "malorážky". Jediný zástupce vyšší třídy dojel na druhé pozici a byl to se čtyřistapadesátkou Honda výborný Mirek Kučírek. Skvěle odstartoval a s náskokem získal stříbrnou pozici. Ještě stojí za zmínku další dva jezdci maloobjemových motocyklů. Jan Brabec se nelekl konkurence silnějších strojů a skončil šestý a o sedmé místo přišel v posledním kole srážkou s Italem Cappelinim stále se lepšící junior, Filip Neugebauer. Po pádu nemohl delší dobu nastartovat motocykl a dojel jako poslední muž na trati dvanáctý. (Pořadí 2. jízdy: 1., 2. Chiodi, 2. Kučírek, 3. Zaremba, 4. Bučenec, 5. Masařík, 6. Brabec, 7. Cappelini, 8. Riho, 9. Marek, 10. Šikl, 11. Kohút, 12. Neugebauer. Pořadí družstev po 2. jízdě: 1. Delta, 2. Orion I., 3. VCES, 4. EMOS, 5. Bonver).
Andrea Bartolini O vše se bojovalo v poslední třetí jízdě (250 + Open). Ta měla rozhodnout také o tom, které z nejhorších výsledků týmů se bude škrtat. Vybráno měl jen Bonver. Právě škrty mohly ještě hodně změnit. Nejlépe odstartoval Žerava a vedení s přehledem udržel až do cíle. Jako druhý jezdil Bartolini, ale toho po pár kolech předstihl Kučírek. Bartolini jezdil třetí, a to by Deltě stačilo k celkovému vítězství. Dvě kola před koncem bylo ale vše jinak. Bartolini si nejspíš botou nechtěně vytáhl sytič, motor se mu ulil a chcípl. Jezdec ho nemohl delší dobu nastartovat a jeho ztráta narůstala. Teprve mechanik zjistil co se stalo a motocykl se znovu rozjel. Osmá pozice ale znamenala proti třetímu místu pětibodový propad. Vzhledem k tomu, že Bartoliniho týmový kolega Cappelini skončil až desátý, zatímco Čepelák bez fungující brzdy dojel šestý, bylo rozhodnuto. Bonver KTM zvítězil s náskokem tří bodů před favorizovanou Deltou. "It is the motocross," povzdychl si nešťastný Ervín Krajčovič před svými italskými jezdci při slavnostní rozdílení. Zato u Bonveru se slavilo. Martin Žerava tak po týdnu získal další titul mistra republiky. Za pozornost však stojí i téměř půlminutový náskok druhého Mirka Kučírka v cíli. Třetí dojel Saso Kragelj. Nám nezbývá, než při této poslední letošní příležitosti připomenout slova sedmatřicetiletého "Kůči" z rozhovoru, který jsme s ním v půlce sezóny vedli pro časopis Kurýr: "Jsem jezdícím černým svědomím našich jezdců..."
Ať žije motokrosová sezóna 2005!

Miroslav Kučírek. Konečné výsledky MEZ MČR motokrosu družstev, Jinín
1. Bonver KTM CZ Motosport (Zaremba, Čepelák, Žerava) 18
2. Delta Motocross Team I. (Chiodi, Cappelini, Bartolini) 21
3. Orion Team Litomyšl I. (Bučenec, Masařík, Kragelj) 21
4. VCES Racing Team Náchod (Brabec, Kučírek, Philippaerts) 22
5. EMOS Kawasaki Racing Team (Neugebauer, Riho, Bartoš) 43
6. Orion Team Litomyšl II. (Mikulecký, Marek, Blábolil) 72
7. SMF I. (Kohút, Schwarzkopf, Dosza) 72
8. Racing Team Max2 I. (Soldát, Máca, Hlaváč) 80
9. AMK Militec-1 Zruč n.S I. (Lhotský, Šikl, Jankovský) 81
10. KTM NoFear CZ (Mitvalský, Mrázek, Čadek) 88
11. SMS motokrosu Nepomuk I. (Paul, Rožec, Polívka) 93
12. Motosport CZ Team (Řežábek, Toman, Svatoš) 95

Jako vložený se jel v Jiníně také závěrečný závod veteránské třídy. Nejvíce se dařilo Petru Kovářovi. V první jízdě vedl, ale ztvrdly mu ruce a musel přenechat první místo stále ještě aktivně jezdícímu Františku Hrobskému. Jako třetí skončil Roman Heinrich a čtvrtý byl Zdeněk Velký. Ve druhé jízdě bylo pořadí prvních čtyřech stejné, jen Kovář vybojoval první pozici před Hrobským a stal se tak se stejným počtem bodů celkovým vítězem závodů. Titul však patřil dvakrát třetímu Heinrichovi, nejúspěšnějším jezdcem v podkategorii nad padesát let se stala v závodě i seriálu, legenda Zdeněk Velký (52). Bylo to dojemné, protože ho na stupně vítězů doprovázel nadšený batolecí pokřik nesoucí se z náručí jeho dcery: "Deda, deda…"

MEZ MČR Veteran, Jinín
1. Petr Kovář
2. František Hrobský
3. Roman Heinrich
4. Zdeněk Velký
5. 5. Vladimír Buš

Konečné výsledky MEZ MČR Veteran
1. Heinrich 308, 2. Kovář 289, 3. Hrobský 279, 4. Velký 217, 5. Buš 167, 6. Klanica 155, 7. Vaňous 112, 8. Krajčovič 111, 9. Heřman 102, 10, Potůček 97.

Text a foto: I. Helikar a J.Pacák, foto autoři
Převzato z Moto Sport cz

Diskusní téma: MČR MOTOKROSU DRUŽSTEV JINÍN, KOMENTÁŘ + VÝSLEDKY

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek