Tisková zpráva k závodu seriálu Buksa / Ados motokros 2017, který se pojede v Pacově dne 4.6.2017

31.05.2017 21:29

Tisková zpráva:

MM ČR Motokros: Seriál pokračuje v Pacově
V neděli 4. června se v Pacově pojede třetí díl seriálu Buksa/Ados motokros 2017 MM ČR. Dosavadní průběh sezóny vypadá velmi jednoznačně, ale jak je tomu zvykem, Pacov pořadím hodně zamíchá!
 


Pacovští pořadatelé si pro diváky nachystali spoustu doprovodného programu pro celou rodinu. Online můžete sledovat výsledky na svém chytrém telefonu, pro své ratolesti využít skákací hrad, či fotbalovou arénu, nebo dokonce si děti mohou vyzkoušet motokros zcela zdarma. K dispozici bude k zapůjčení motocykl o objemu 50ccm i s veškerou výbavou a instruktorem! Vstupné je pro děti do deseti let zdarma, dospělí zaplatí 150 Kč.
 
MX1: Zastaví Michka Neugebauer?
Martin Michek (Buksa/Ados KTM Team) zažívá zatím velmi úspěšnou sezónu. Kromě první jízdy v Lokti zatím vyhrál všechny rozjížďky. V Pacově to ovšem bude mít velmi těžké. Do hry nastupuje Filip Neugebauer (Osička MX Team), který pojede jen vybrané závody MM ČR. Neugebauer již letos podstoupil zranění klíční kosti a po zranění absolvoval pouze několik závodů. Mimo jiné i MM SR, kde zvítězil před Tomášem Šimkem (GT2 motorsport). Průběžně druhé místo drží Jaromír Romančík (JD191 KTM Racing Team). Čím těžší trať je, tím je Romančík rychlejší a Pacov je právě typ tratě, která se hodně rozbije. Třetí místo v MM ČR hájí Rudolf Weschta (Team MAX2). Ten ztrácí na Romančíka sedm bodů a loni zde překvapil pódiovým umístěním.
TOP10 MM ČR je velmi vyrovnané a pódium letos vyjelo celkem šest různých pilotů. Kdo bude stát na pódiu tedy nelze v Pacově nikdy predikovat. Může to být i mazák Petr Bartoš (Orion Racing Team), nebo Marek Sukup (HT Group Racing Team), či Václav Kovář (HT Group Racing Team). Kdo to jistě nebude je Petr Michalec (Edifio Solution Team). Ten se na závodě EMX Open v Chorvatsku opět zranil a stejně jako minulý rok z této trati odjížděl se zlomenou rukou. Přejeme brzké uzdravení.
 


MX2: Krč na tahu
Letos v této třídě dominuje Maďar Bence Szvoboda (Buksa/Ados KTM Team). Ten obdobně jako Michek vyhrál skoro všechny rozjížďky. Podobný scénář jsme však na MM ČR již zažili a na konci roku vždy triumfoval klidnější Sulivan Jaulin (Buksa/Ados KTM Team), který je průběžně druhý za Szvobodou. Třetí je Martin Krč (SZA Stav Racing Team) a tomu se první dva nepatrně vzdalují. Na posledním závodě v Dalečíně Krče zradilo ztvrdlé předloktí a s tímto problémem bojoval i na závodě MM SR v Myjavě. V naprosté jezdecké pohodě je Patrik Liška (HT Group Racing Team). Ten se usadil na čtvrtém místě průběžně, a i když si před sezónou příliš nevěřil, nyní se už dostal mezi TOP jezdce. „Během tréninků se snažím zapracovat na zlepšení techniky jízdy a odbourávání zlozvyků,“ komentuje Liška. Nesmíme zapomínat ani na čerstvého maturanta Richarda Šikyňu (JD 191 KTM Racing Team). Šikyňa se po zranění dostal zpět do tempa a na světových tratích jede již velmi rychle.
 


Ženy: Simonová již bez chyb?
Ženské třídě dominuje několikanásobná mistryně světa Steffi Laier (Buksa/Ados KTM Team), není pochyb o tom, že i v Pacově bude pokračovat ve své krasojízdě. Za jejími zády se však míchají karty. České holky si nedarují ani metr a zatím druhá Barbora Laňková (Action Racing Team) má co dělat s Kristýnou Vítkovou (Yamaha Čepelák Racing Team) a Lucií Simonovou (Inter Cars MoToman Team). Simonová zatím hodně chybovala a vždy na ní zbyla „bramborová“ pozice.
 


Veteráni: Žerava zvítězil i v Americe
Martin Žerava (Team MAX2) ihned z Dalečína sednul na letadlo do USA, kam byl pozván na neoficiální mistrovství světa motorek ČZ. „Milan Chytil mi zajistil stroj ČZ 380 přímo v USA, na kterém jsem jel. Jízdy jsem celkově vyhrál a ve vložených závodech jsem jednou zvítězil a jednou jsem měl problémy s technikou. Na Čezetě se mi jezdilo kupodivu dobře a kromě brzd to krásně fungovalo. Ale tlumiče na dnešních motorkách jsou tedy jako v peřince,“ vypráví Žerava. V Pacově ho opět bude pronásledovat Michal Kadleček (KRTZ), který se mu každým závodem trochu přibližuje. Třetí místo v průběžném pořadí zatím drží Michal Buchta (Inter Cars MoToman Team). Buchta neměl v Dalečíně štěstí a dopustil se několika zásadních chyb. To otevřelo cestu Ivanu Černému (Orion Racing Team), který mu na čtvrtém místě dýchá na záda.
 
Trať:
GPS:      49° 27' 27.114
14° 59' 32.935
Časový harmonogram zde:
https://czechmx.cz/ch-jezdci.html
 
Týmové reporty
Buksa/Ados KTM Team
Martin Michek (MX1) si mezi závody odběhl na světový šampionát MXGP do německého Teutschenthalu. Na velmi náročné trati plné hlubokých kolejí si dojel pro celkové 23. místo. Skvěle si také počínal Bence Szvoboda (MX2) na německém šampionátu ADAC, kde drží průběžnou 8. příčku. Sulivan Jaulin (MX2) je do Pacova připraven atakovat první příčku Szvobody: „Do Pacova se těším, mám zdejší trať rád. Bence je nyní hodně rozjetý, ale věřím, že spolu opět svedeme krásné souboje a dokážu ho porazit. Jedeme oba hodně agresivně, a to se divákům bude líbit,“ říká Jaulin. Nezahálí ani Steffi Laier a po suverénním vítězství na IMBA European Championship Womens v Genku (Belgie) se zúčastnila také mistrovství světa žen WMX ve Francii. Za Buksa/Ados KTM Team pojedou v Pacově mimo jiné i Dominique Thuory (MX1) a Erik Hugyecz.
 
Orion Racing Team
Petr Kovář, manažer týmu shrnul aktuální dění v týmu: „Petr Bartoš (MX1) je dobře připravený z mistrovství Evropy v Chorvatsku, kde zatím figuruje na druhém místě. Jonáš Nedvěd (MX2) absolvoval taktéž tyto přípravné závody. V Pacově se však už bude lámat chleba, karty jsou poodkryté a v Pacově bych chtěl mít všechny jezdce do TOP10,“ říká Petr Kovář.  Jana Antošová (Ženy) taktéž nastoupí a před závodem hodně pracovala na technice. Ivan Černý bude tradičně startovat ve Veteránech.
 


Team MAX2
Týmu se v pauze dařilo ve světě i na domácí půdě. Především Jirka Matějec (MX2) se v juniorském šampionátu dostal na dělené první místo. Rudolf Weschta (MX1) startoval na dvou závodech ADAC, kde v nabité konkurenci nasbíral další cenné zkušenosti. Na MM SR MX Open ve Gbelech obsadil třetí místo. Martin Žerava (Veterán) zvítězil na stroji ČZ v USA a v Pacově by chtěl jet i jednu jízdu MX1: „V Pacově je hodně rychlá a těžká trať, hodně se rozbije a je velmi náročná. Minulý týden jsem jel slovenský mistrák, kde jsem jel jak veterány, tak MX1. Doufám, že se mi takový trénink bude v Pacově hodit,“ říká Žerava.
 
BV Racing
Nejúspěšnějším jezdcem v průběžném hodnocení je na 11. místě Michal Votroubek (MX1): „Mezi závody jsem jezdil spoustu krajských přeborů. Třeba i u nás v Opatově, kde jsem se připravoval na závody MM ČR,“ říká Votroubek. Michal Bárta (MX1) se drží na 14. místě průběžně a František Smola (MX1) je s vynechaným prvním závodem 20.
 
HT Group Racing Team
Týmu se poslední závod vydařil na výbornou. Marek Sukup (MX1) obsadil celkové třetí místo a je čtvrtý v šampionátu. Václav Kovář (MX1) trochu trpěl kvůli ztvrdlému předloktí a je průběžně sedmý. Daří se i Patriku Liškovi (MX2) na čtvrtém místě průběžně: „Od Pacova čekám krásně nachystanou trať a chtěl bych si závody užít s co nejlepším výsledkem. Kdyby se opakoval Dalečín, bylo by to skvělé, ale vůbec to nebude jednoduché,“ říká Liška.
 
Hulho Motocross Racing Team
Martin Finěk (MX1) je asi bezpochyby největším smolařem sezóny: „V Dalečíně jsem bohužel dostal kamenem mezi oči a musel jsem zastavit. Doktoři mi nos na trati zašili, ale druhou jízdu s tím nešlo jezdit. V nemocnici následně zjistili, že nos mám zlomený. Už je ale vše v pořádku. V Pacově bude dost velká konkurence, slyšel jsem, že mají přijet i kluci z Německa tak se máme na co těšit. Budu se snažit zajet co nejlepší výsledek,“ říká Finěk. Ladislav Červenka je na průběžném 24 místě.
 
Inter Cars MoToman Team
Třída MX1 je pro tým letos velmi nešťastná. „Čtrnáct dní před závodem v Pacově se nám zranil Márk Szöke. Měl kolizi s Bence Szvobodou, který do něj narazil a pád skončil zlomenou rukou pro Márka,“ říká Josef Toman manažer týmu. Szökeho nahradí v MX1 Jakub Hruška. Ostatní členové týmu se připravovali na závodech krajských přeborů a pro Lucii Simonovu (Ženy), Michala Buchtu (Veterán) a Denise Poláše (MX2) je cíl být opět v TOP10 pořadí.
 


JD 191 KTM Racing Team
Tým světového měřítka přijede do Pacova ve složení Jaromír Romančík (MX1), Tomek Wysocki (MX1), Richard Šikyňa (MX2) a Honza Vondrášek (MX2). Jaromír Romančík si mezi závody dokázal vyjet jeden světový bod v německém Teutschenthalu v kategorii MXGP. „V Teutschenthalu před závody hodně pršelo, takže se vyjely obrovské koleje. Bohužel jsem se nevyvaroval chyb a několikrát jsem upadl. Druhou jízdu jsem měl však dobré tempo a do 24 minuty jsem se držel ve skupince bojující o 16. místo. Pak jsem trochu zvolnil a dojel dvacátý. Každopádně se už trochu cítím, že do této konkurence patřím,“ říká Romančík, který je na pacovské nástrahy velmi dobře připraven.
 
KRTZ
Po zranění se vrací Milan Špičák (MX2): „Měl jsem pád na závodech v Karlíně, kde jsem si vykloubil kličku. Bohužel jsem byl 5 týdnů mimo. V Pacově tedy pojedu s rozumem, jelikož za pár týdnů nestihnu dohnat to, co jsem dělal celou zimu. Přílišná snaha by akorát vedla k dalším chybám,“ říká Milan Špičák, který před 14 dny vyjel třetí místo na závodech MM SR. Michal Kadleček (Veterán) je průběžně na druhém místě.
 
Yamaha Čepelák Racing Team
Dušan Drdaj (MX2) drží v průběžném pořadí MM ČR 6. místo a v juniorském šampionátu je na druhém místě za Jakubem Terešákem. Mezi závody se připravoval na kvalitních podnicích jako je ADAC v Mollnu, kde bohužel první jízdu nedojel a druhou dokončil s ošklivě naraženými koleny. Jeho kolega v MX2 Tomáš Boček se drží na 24. místě. Marek Pospíšil, letos nováček v MX1, zatím ještě na body nedosáhl. Kristýna Vítková absolvovala mistrovství Evropy Žen v Polsku a v MMČR je na třetím místě.
 
Motosport Chýnov
„Pacov je pro náš tým v podstatě domácí trať a dle ankety mezi klubovými jezdci platí i za nejoblíbenější. Budeme se tedy chtít představit v co možná nejlepším světle. V kategorii Žen to bude hned šest závodnic – dvě Češky (Daniela Krejčová a Markéta Marková), tři Rakušanky (Elena Kapsamer, Sarah Schnelzer a Julia Schrenk) a jedna mladá Rumunka Stefania Bancila. Nejlepší z nich by měly bojovat v první desítce. Ve třídě Veterán nastoupí Rakušan Daniel Doppler, který bojuje o TOP3, Georg Hammerl o TOP5 a Markus Berger. Želízkem v ohni bude v této kategorii po delší pauze Ladislav Mikas, který letos do MMČR naskočí poprvé a bude jistě chtít navázat na předloňské úspěchy. Dále se objeví lídr jihočeského KP Zdeněk Svoboda a Jan Chromý. Ve třídě MX1 a MX2 by náš tým měli reprezentovat někteří rakouští závodníci, vše je ale zatím v jednání,“ říká manažer Evžen Zadražil.
 
10 otázek pro: Františka Smolu
Franto, těsně před začátkem sezóny jsi měl problémy, které ti znemožnily start na prvním závodě MMČR. Co se stalo?
V únoru jsem se chystal na první závody italského mistrovství a 3 dny před závodem mě na tréninku začalo hrozně bolet břicho. Když to ani druhý den nepolevilo, rozhodl jsem se pro rychlý návrat z Itálie domu a návštěvu lékaře. Měl jsem zánět slepého střeva a prý jsem dorazil, jak se říká za „minutu dvanáct“ a rovnou jsem šel na sál. Bohužel to znamenalo stopku na 8 týdnů.
 
V Dalečíně jsme tě již mohli vidět při tvé premiéře na zcela novém stroji. Přibliž nám, co je to za stroj?
Letos jedu na motorce značky ČZ 300ccm 2T, na které jedu seriály MMČR třídy MX1 a mistrovství Evropy třídy EMX300.
 


Dvoutaktní motorka se již ve třídě MX1 často nevidí. Jak vznikl ten nápad, že budeš startovat právě na ČZ MX 300?
Často se tedy nevidí. Rozhodnutí pro mě bylo hlavně kvůli seriálu EMX300 2T. V MM ČR jedu MX1, protože je to pro mě dobrý trénink. Přeci jenom 450ky mají vetší výkon, tak to musím dohánět jinde.
 
Byl pro tebe přestup zpátky na dvoutakt složitý?
Popravdě ani nebyl. Jezdil jsem na něm i rok v Americe a baví mě to na něm mnohem víc! Po několika posledních sezónách jsem i potřeboval nějakou změnu.
 
Určitě jsi porovnával časy, které jsi jezdil na Suzuki 450, a které nyní jezdíš na ČZ MX 300. Jsi na dvoutaktu rychlejší?
Popravdě jsem časy neporovnával. Spíš jsem se snažil hodně jezdit na motorce, abych byl rozjetý, protože po mém loňském úrazu z Pacova (zlomená ruka) jsem nemohl tolik trénovat.
 


V čem vidíš tedy největší výhody dvoutaktu?
Hlavní výhodou je určitě hmotnost motorky, lépe se ovládá. A určitě i údržba vyjde levněji.
 
Zapojil ses i do šampionátu EMX 300 v německém Teutschenthalu, jak se ti tam dařilo?
Do Teutschenthalu jsem se těšil, mám to tam rád. Takže jsem tam jel s chutí závodit! V pátek nám zapršelo natolik, že v sobotu ráno zrušili tréninky a posunuli na odpoledne. Trať byla v sobotu extrémně těžká a v kvalifikaci jsem měl 20. čas, s čímž jsem nebyl spokojený. V první jízdě jsem neměl dobrý start a začínal jsem na 24. místě. Během závodu jsem celkem rychle postupoval dopředu a v cíli byl na 8. místě! S mým výkonem jsem byl spokojený a těšil jsem se na druhou jízdu. Jenže v té jsem musel odstoupit po technickém problému s přední vidlicí.
 
Máš v plánu jet i další závody tohoto šampionátu?
Ano, podle původního kalendáře jsem měl v plánu jet celý seriál. Pak nám tam dali Rusko, což není zrovna ideální lokalita, ale tím, že jsem nedojel druhou jízdu v Německu, tak Rusko vynechávám. Jinak zbytek závodů pojedu.
 
Pár let jsi trénoval v USA, nepřemýšlel jsi, že by ses tam někdy vrátil?
Vracím se tam občas zatím podívat za známými. Byl jsem tam letos v březnu, když jsem nemohl jezdit. A vrátit se tam ještě určitě chci, třeba i na nějakou přípravu.
 
Když jsi trénoval v USA, jezdil jsi po boku Zacha Osborna, co jsi říkal na jeho divoký předjížděcí manévr při závodě AMA supercrossu, kterým si zajistil titul? Byl opravdu za hranou pravidel?
Tak Zach byl vždy divoký jezdec, a když na to měl, tak se s nikým nepáral. V supercrossu je to normální. Jeli o titul a tam si nikdo nic nedaruje.
 
Díky za rozhovor.
 


V průběhu závodního víkendu naleznete video rozhovory zde:
https://www.youtube.com/user/mx1cz/videos
 
Autor: Petr Záruba
Foto: Radek Lavička