Tisková zpráva z právě odjetého závodu seriálu Buksa / Ados motokros 2016, který se uskutečnil v Pacově dne 1.5.2016 + Kompletní výsledky

02.05.2016 08:39

MMČR Motokros: Divoký Pacov

První závod sezóny má vždy speciální atmosféru. Představte si krásnou pacovskou trať, 4 tisíce nadšených diváků, souboje loket na loket a plný rošt. Takový byl první ze sedmi závodů seriálu Buksa/Ados motokros 2016.
 
Jak tomu je již v Pacově tradicí, místní organizátoři opět vyšperkovali areál a pro jezdce přichystali trať, která se líbí snad každému. Už v prvním tréninku se zajížděly rychlé časy a v kvalifikaci se ukázala letošní vyrovnanost, především ve třídě MX2. Na startu jsme nakonec neviděli Frantu Smolu, který pro přetrvávající zranění ruky nestartoval. Po odjeté kvalifikaci se rozhodl nezávodit ani Vašek Kovář z důvodu zranění při tréninku. Na trati tuto sezónu také neuvidíme červené dresy MoToman teamu, kde si majitel Pepa Toman dává nucený roční oddech, než do závodů opět naskočí.
 


Ženy: „Kdo nahradí Simonovou?“
Jak jsme již předesílali, loňská královna Lucie Simonová sice ukončila svoji kariéru po posledním závodě, ale v Pacově nechyběla a netajila se informací, že se možná přece jen letos někde objeví. Loni jasně dominovala a v patách jí byla Jana Antošová. Čekalo se tedy, že právě ona převezme otěže.  V kvalifikaci to potvrdila a v prvním závodě také. Když tedy i do druhé rozjížďky odstartovala první, všichni čekali hladké  vítězství. Proti však byla Barbora Laňková, která je letos v dobré formě a tři kola před cílem Antošovou dohonila, předjela a vyhrála jízdu i celkově. „Stále trochu marodím s rukou a ještě jsem dostala ránu odhozeným kamenem, což docela bolelo,“ komentuje svůj výkon Antošová. Na třetím místě v obou jízdách bodovala Kristýna Vítková. Ta se ovšem musela vypořádat s horším startem ve druhé jízdě a předjet dravě jedoucí Mariku Mlýnkovou a Natálii Bartkovou. Mlýnková v zápalu boje s Bartkovou upadla a Vítkové cestu na podium usnadnila.


 
Veteráni: „Ironman je zpět!“
Martin Žerava se do nové sezóny pustil s ještě větší chutí. Nejenom, že Veterány opět s přehledem vyhrál, ale doslova řádil v MX1, kde prohnal Michka, Fiňka i ostatní.  Čtvrtým a sedmým místem si v MX1 vyjel celkově 5. pozici. Ve Veteránech však byly vidět pěkné souboje o druhé místo. V první jízdě druhé místo dlouho držel Ladislav Mikas a třetí byl Michal Buchta. Překvapením byl slovenský jezdec Ivan Černý, který zničehonic nabral tempo a probojoval se na druhé místo. Třetí dojel Buchta. Druhá jízda vypadala obdobně: Žerava, Černý a Buchta s Mikasem si prohodili pozice.


 
MX2: „Strike pro Szvobodu“
Třída MX2 byla plná zvučných jmen a kvalifikace ukázala, jak vyrovnaně kluci jedou. Nejlépe se povedla Martinu Krčovi, kterého nikdo nedokázal překonat. V MX2 se ukázal i Filip Neugebauer, který závod bral trochu jako trénink na mistrovství Evropy EMX250. Malé motorky jsou pro diváka velmi adrenalinovou záležitostí, jezdci jsou zde draví a zvuková kulisa motoru v omezovači zvedne adrenalin. Především když vidíte na trati Bence Szvobodu, máte husí kůži. Szvoboda také nejrychleji vystřelil do první jízdy a za ním mu kryl záda týmový kolega Sulivan Jaulin. Ne však dlouho, protože v páté zatáčce u depa přilétl Tomáš Šimko a dostal se krásným block-passem na druhé místo. Šimko se Szvobodou letěli v ukrutném tempu, kterému třetí Jaulin nestíhal. Na Jaulina chvíli tlačil Krč, ale ten v druhém kole upadl a závod rozehrával kolem 20. místa. Neugebauer také neměl nejlepší start: „Hned za žebříkem se mi motorka postavila na zadní a musel jsem klapnout,“ vysvětlil na pódiu. První dva se tedy vzdálili a Šimko byl rozhodnutý jízdu vyhrát. Tlačil na Szvobodu, co to šlo a jejich souboj připomínal trochu pohádku "Kráska a zvíře", když Szvoboda agresivně vymetal tobogány a Šimko mu krásně čistě dýchal na záda. Po pár neúspěšných atacích Šimkovi došly síly a začal ztrácet. Předjel ho Jaulin a nakonec i Neugebauer, který se prodral přes mladší soupeře. Cílem prolétl první Szvoboda, druhý Jaulin a třetí Neugebauer. Dobrý výkon podal i Milan Špičák, který na nové motorce Husqvarna dojel jako druhý nejlepší Čech.
Druhá jízda měla podobný průběh. Bohužel hned po startu upadl Jonáš Nedvěd a s poraněnou rukou skončil v péči lékařů. Szvoboda byl opět nejrychleji v první zatáčce a za ním se vyloupl Šimko s Neugebauerem. Neugebauer se rychle dostal na druhou pozici a vydal se za Szvobodou. Ten měl však po prvních kolech už drobný náskok, který do konce jízdy Neugebauer nedokázal stáhnout a rozestup se spíš zvětšoval. Zajímavý byl boj o třetí místo. Tam byl Šimko tlačený Jaulinem a Krčem. Nakonec Krč překonal Jaulina i Šimka, ale záhy chyboval a propadl se na sedmé místo. Do konce rozjížďky se pořadí neměnilo a Szvoboda vyhrál s naprostou převahou, jakou jsme u něj ještě neviděli. Když pomineme Neugebauerův skvělý výkon, nejrychlejším Čechem byl v druhé jízdě Dušan Drdaj. Blýskl se už v kvalifikaci, jeho výkon v prvním závodě byl poznamenaný pádem, ale v jízdě druhé jel výborně. Obhájce titulu Sulivan Jaulin pak na pódiu uvedl: „Hodně jsem trénoval na velké čtyřistapadesátce a řekl bych, že jsem jel hodně lenivě. Důležité je být konzistentní a pro začátek sezóny jsem spokojený,“ komentuje svůj výkon Jaulin.


 
MX1: „Vzhůru nohama“
Atmosféra před startem „jedniček“ by se dala opravdu krájet, všichni byli plni očekávání a možných kandidátů na vítězství bylo minimálně pět. První start byl tedy hodně odvážný a všichni se do něj pustili s maximálním nasazením. Bohužel hned za žebříkem došlo k hromadnému pádu, kde Ondřej Brendl narazil do Petra Michalce a oba společně smetli Marka Sukupa. Kontaktu se nevyvarovali ani Jára Romančík s Martinem Michkem, a tak skoro všichni favoriti zůstali vzadu. Sukup ze startu odjížděl jako úplně poslední několik zatáček za chvostem. Nejlépe se vymotal Martin Finěk, který se vrátil po zlomenině stehenní kosti a za ním pelášil Petr Smítka. Finěk však nezůstal ve vedení dlouho. Ve třetím kole ho vystřídal týmový kolega Smítka a za ním se protáhl Rudolf Weschta. Čtvrtý jel Žerava v zádech s Michkem, který chvíli nevěděl, kde to na Žeravu zkusit. Nakonec chytil dobré tempo, předjel jeho, pak Fiňka, Weschtu a pádil za Smítkou. Ten měl obrovský náskok a jel v klidu. Jenže jak čas plynul a Smítka se musel prodírat jezdci o kolo, Michek ho rychle stáhnul, ale už nepřekonal. „V posledním kole mi ještě vypadlo zadní kolo z koleje, a to Martina nastartovalo, takže mě dohnal,“ říkal po jízdě Petr Smítka. Třetí jízdu dokončil Weschta. Nedařilo se příliš Romančíkovi, který nemá moc dobré první jízdy a o to víc exceluje v druhých. Marek Sukup jel brutální stíhací jízdu, předjel 31 soupeřů a projel cílem jako sedmý.
Druhou jízdu nechtěl dát nikdo nic zadarmo. Sukup se postavil dál od žebříku, otočil plyn na své Kawasaki a bral holeshot. Za ním upaloval Romančík a oba se společně vzdalovali třetímu Bartošovi, čtvrtému Michkovi a pátému Smítkovi. Sukup bohužel v zatáčce u depa lehce upadl, ale stihnul se vrátit na druhou pozici. Romančík si tedy po třetím kole s náskokem 10 sekund jel vlastní závod. Jeho tempo bylo v porovnání s ostatními rychlejší možná i právě kvůli přechodu na tlumiče Öhlins od Halbich suspensions. Jenže co osud nechtěl, Romančíkovi se v 10. kole dostal pod kolo kámen, který ho rozhodil a vyputoval v rychlé levé na vysoký břeh. Romančík byl potlučený, ale hlavně zamotaný pod motorkou, takže chvíli trvalo, než ho vyprostili. Cílem nakonec projel na 16. místě (Pozdější RTG vyšetření ukázalo zlomené žebro).  Na špici byl tedy vláček Sukup, Michek, Smítka a Bartoš. Michek se rychle dostal do vedení a zvítězil. Smítka bral druhé místo. A pro třetí místo se přihnal Petr Michalec, který předjel Bartoše se Sukupem. Sukup byl už trochu unavený z první stíhací jízdy, a tak neměl na agresivní útok Bartoše odpověď. „ Starty jsem neměl ideální, ale vždycky jsem se probojoval dopředu. Jsem rád, že divákům se to líbilo a děkuji svému týmu za skvěle připravenou motorku,“ komentoval Martin Michek svoji jízdu.
 
Takový byl Pacov, kde se jelo hodně na hraně, někdy až za ní. Seriál pokračuje 5. června 2016 závodem v Kramolíně u Nepomuku.
 
Výsledky:
MX1
Celkově:
1. Michek Martin (2-1, Buksa / Ados KTM Team, KTM)
2. Petr Smítka (1-2, Team Hulho, KTM)
3. Weschta Rudolf (3-6, BV racing, Suzuki)
4. Bartoš Petr (6-4, Orion racing team, KTM)
5. Žerava Martin (4-7, Luka motocross team, Suzuki)
 
MX2
Celkově:
1. Szvoboda Bence (1-1, Buksa/Ados KTM Team, KTM)
2. Neugebuer Filip (3-2, Osička MX team, Kawasaki)
3. Jaulin Sulivan (2-4, Buksa/Ados KTM Team, KTM)
4. Šimko Tomáš (4-3, KRTZ, Honda)
5. Wysocki Tomasz (6-5, JD 191 KTM Racing Team, KTM)
 
Ženy
Celkově:
1. Laňková Barbora (2-1, Action racing team, Suzuki)
2. Antošová Jana (1-2, Buksa/Ados KTM Team, KTM)
3. Vítková Kristýna (3-3, SMS Střední Čechy, KTM)
4. Hromková Tereza (5-4, HT Group Racing team, KTM)
5. Mlýnková Marika (4-7, HT Group Racing team, KTM)
 
Veterán
Celkově:
1. Žerava Martin (1-1, Luka motocross team, Suzuki)
2. Černý Ivan (2-2, SMF, KTM)
3. Mikas Ladislav (4-3, Motosport Chýnov v AČR, Honda)
4. Buchta Michal (3-4, SMS Chomutov, Kawasaki)
5. Dokoupil Petr (5-6, KRTZ, Yamaha)
 
Autor: Petr Záruba
Foto: Radek Lavička



 

MMČR motokrosu 2016
Pacov , 01. 05. 2016

Výsledky

 

1zavod_mx1 (pdf)
1zavod_mx1_casy (pdf)
1zavod_mx1_prujezdy (pdf)
1zavod_mx2 (pdf)
1zavod_mx2_casy (pdf)
1zavod_mx2_prujezdy (pdf)
1zavod_veteran (pdf)
1zavod_veteran_casy (pdf)
1zavod_veteran_nad_50 (pdf)
1zavod_veteran_prujezdy (pdf)
1zavod_zeny (pdf)
1zavod_zeny_casy (pdf)
1zavod_zeny_prujezdy (pdf)
2zavod_mx1 (pdf)
2zavod_mx1_casy (pdf)
2zavod_mx1_prujezdy (pdf)
2zavod_mx2 (pdf)
2zavod_mx2_casy (pdf)
2zavod_mx2_prujezdy (pdf)
2zavod_veteran (pdf)
2zavod_veteran_casy (pdf)
2zavod_veteran_nad_50 (pdf)
2zavod_veteran_prujezdy (pdf)
2zavod_zeny (pdf)
2zavod_zeny_casy (pdf)
2zavod_zeny_prujezdy (pdf)
celkove_mx1 (pdf)
celkove_mx2 (pdf)
celkove_veteran (pdf)
celkove_veteran_nad_50 (pdf)
celkove_zeny (pdf)
kvalifikace_mx1 (pdf)
kvalifikace_mx1_casy (pdf)
kvalifikace_mx2 (pdf)
kvalifikace_mx2_casy (pdf)
kvalifikace_veteran (pdf)
kvalifikace_veteran_casy (pdf)
kvalifikace_zeny (pdf)
kvalifikace_zeny_casy (pdf)
listina_mx1 (pdf)
listina_mx2 (pdf)
listina_veteran (pdf)
listina_veteran_nad_50 (pdf)
listina_zeny (pdf)
serial_mx1 (pdf)
serial_mx2 (pdf)
serial_veteran (pdf)
serial_veteran_nad_50 (pdf)
serial_zeny (pdf)
volny_mx1 (pdf)
volny_mx1_casy (pdf)
volny_mx2 (pdf)
volny_mx2_casy (pdf)
volny_veteran (pdf)
volny_veteran_casy (pdf)
volny_zeny (pdf)
volny_zeny_casy (pdf)