Tisková zpráva z právě odjetého závodu seriálu Buksa / Ados motokros 2017, který se uskutečnil v Opatově u Svitav dne 2.7.2017

03.07.2017 14:47
 


Tisková zpráva:

MM ČR motokros: Boj do poslední zatáčky
V neděli 2. června pokračoval seriál Buksa/Ados motokros 2017 MM ČR svým čtvrtým závodem v Opatově u Svitav. Letošní sezóna motokrosu příliš nepřeje a závody komplikuje počasí, které i v Opatově hrálo svoji roli především v dopolední části programu.
 
Závodiště v Opatově patří k jedněm z nejlépe vybavených a za podpory starosty Opatova, Petra Kováře, se závody odjely na krásně připravené trati s velkým počtem atraktivních skoků. Dopolední kvalifikace doprovázel déšť, který vytvořil na naoraném povrchu vrstvu kluzkého bláta, a na trati se vyjela jednokolejová rychlodráha. Ta nedávala moc prostoru k předjíždění, za to dávala spoustu prostoru k chybám, proto v Opatově rozhodovaly starty.
 



Ženy: Fenomenální Laierová
Do opatovské rychlodráhy vjela jako první Němka Larissa Papenmeier (Orion Racing Team), která odstartovala první jízdu Žen nejrychleji. Papenmeier je jezdkyní mistrovství světa a tedy i adekvátní konkurentkou pro Steffi Laier (Buksa/Ados KTM Team). Laier se po startu objevila hned za Papenmeier a bylo zaděláno na parádní souboj. Obě se rychle vzdálily českým motokrosařkám, které vedla Kristýna Vítková (Yamaha Čepelák Racing Team). Na těžké trati byly znatelné rozdíly mezi soupeřkami a pole se ihned roztahalo. To však neplatilo o vedoucí dvojici, která jela v těsném závěsu. Hned z kraje jízdy Laier zaútočila a dostala se do vedení. Předjíždění bylo opravdu náročné, a tak se Papenmeier držela několik metrů za ní. Už to vypadalo, že se pořadí nezmění, ale Laier udělala chybu, upadla a první místo tak přenechala Papenmeier. Takto už dojely do cíle. Třetí prolétla cílem Vítková, která ujela o několik sekund všem ostatním soupeřkám, včetně Barbory Laňkové (Action Racing Team) i Lucie Simonové (Inter Cars MoToman Team). Simonová si jízdu ještě zkomplikovala pádem a přivodila si otřes mozku, po kterém chvíli nevěděla, kde je.
Druhá jízda měla podobný průběh, až na to, že trať trochu oschla a vyjelo se více stop. Za dvojicí Němek vyrazila Simonová, ale ta byla otřesena z pádu, takže se trochu propadla. Třetí místo převzala Laňková a ta si ho udržela až do cíle. Simonová za ní nakonec dojela čtvrtá. Všichni ale přihlíželi souboji o přední příčky. Papenmeier vedla už od startu a celý závod byla několik délek motorky před Laier. Jenomže Laier nerada prohrává a všechno se schylovalo do poslední zatáčky. Poslední skok, Laier byla těsně vedle Papenmeier - poslední levotočivá zatáčka, Laier křižuje na vnitřek a nádherným čistým manévrem se dostala před Papenmeier. Celkově tedy zvítězila Laier, před druhou Papenmeier a třetí Laňkovou. „Jsem ráda, že jsem tu mohla s Larrisou závodit. Známe se z mistrovství světa a dneska jsme si pěkně zazávodily. Útok v poslední zatáčce jsem vůbec neplánovala, ale jsem strašně šťastná, že to vyšlo,“ říká Laier na pódiu, která si upevnila vedení v šampionátu před Laňkovou a Vítkovou.




Veterán: Kadleček to zkusil
Ve Veteránech by si sázkové kanceláře příliš nevydělaly. Tak jako je jasné, že slunce vyjde každé ráno, je jasné, že i Martin Žerava (Team MAX2) odstartuje jako první. Za ním jel Michal Kadleček (KRTZ) a jako třetí odjel Rakušan Georg Hammerl (Motosport Chýnov). V první jízdě se pořadí nezměnilo, a jak do jedné koleje najeli, tak z ní také vyjeli.
Druhá jízda vypadala dramatičtěji, když po startu jel Žerava na něm Kadleček a třetí Michal Buchta (Inter Cars MoToman Team). Díky jezdcům o kolo zpět Žerava tolik neodjížděl a Kadleček se ho dlouho držel. Pak se dokonce sjeli natolik, že Kadleček byl schopný Žeravu předjet. Jenomže problém s jezdci o kolo zpět měl nyní Kadleček, a tak mu Žerava předjetí vrátil. Do cíle se mu už Kadleček nepřiblížil. „Díky jezdcům o kolo zpět jsem se na Martina dotáhl a podařilo se mi ho předjet. Ale pak jsem měl problémy s jezdci já, vrátil mi to, a už nebylo o co závodit,“ komentuje na pódiu Kadleček. Na třetím místě se pořadí měnilo, Buchtu vystřídal Slovák Ivan Černý (Orion Racing Team) a toho po defektu pneumatiky vystřídal Hammerl, který už na třetím místě zůstal.
 



MX1: Čtyři ze čtyř
Taková je bilance vítězství neuvěřitelné sezóny Martina Michka (Buksa/Ados KTM Team). I když v Opatově na něj soupeři ve druhé jízdě vyzráli. Před závodem ještě nebylo jasné, zda bude startovat Jaromír Romančík (JD 191 KTM Racing Team), který si poranil koleno v Itálii na mistrovství světa. Romančíkovi nakonec diagnostikovali natržený křížový vaz, a tak mohl v Opatově startovat. Svůj první start si však nejspíš představoval trochu jinak. Přestože byl v první zatáčce mezi nejrychlejšími, chyboval a spadl přímo pod kola Martinu Fiňkovi (Hulho Motocross Team). Ten už nemohl se situací nic dělat a Romančíkovi přejel přes záda. Zázrakem však z velkého karambolu všichni vyvázli a pokračovali dál. Úvodní problémy se vyhnuly Michkovi s Petrem Bartošem (Orion Racing Team) a Tomášem Šimkem (GT2 Motorsport). Ti vyráželi ukrajovat z 30minutového přídělu závodu. Bartoš před závodem uvedl: „Záleží na startu. Pokud dobře odstartuji, je možné závodit i třeba o druhé místo.“ Jeho slova se vyplnila a druhou příčku v klidu držel. Jak plynul čas, Michek se dopustil fatální chyby, když si zašlápl motocykl. V tu chvíli ho předjel Bartoš a měl před sebou spoustu práce. Bartoš nějakou chvíli vedl, ale Michek byl rozjetý a Bartoše dojel a předjel. I druhé místo bylo skvělým dárkem k 20 letému výročí působení týmu Orion Racing Team. Na třetím místě pak dojel Šimko. Největší podívanou bylo postupování vpřed jezdců, kteří upadli v první zatáčce: Romančíka, Rudolfa Weschty (Team MAX2) a Filipa Neugebauera (Osička MX Team). Zejména Romančík se na úzké trati nezdráhal tvrdě předjíždět a mnohokrát diváci viděli souboj loket na loket. Romančík se vybičoval k fantastickému výsledku a časomíra z posledního místa ukázala čtvrté místo v cíli.
Druhou jízdu byl opět na startu rychlý Romančík. Tentokrát nešel na brzdy tak ostře a to způsobilo, že byl v první zatáčce dlouhý. Za první zatáčkou to byl však Šimko, který vedl. Ale ne dlouho, jelikož na zádech měl nalepeného Michka a ten šel okamžitě do čela. Šimko jel chvíli druhý, ale pak na kluzké trati upadl a přenechal pozici Bartošovi. Ale ani Bartoš nebyl stoprocentní a upadl také.  Na druhé místo se tedy procpal Neugebauer a začal souboj s časem o to, zda Michka dojede. Michek měl jako vedoucí nevýhodu, když musel proplouvat jezdeckým polem o kolo zpět. To byla příležitost pro Neugebauera, který Michka za chvíli dojel a kupodivu ho i s minimálním úsilím dokázal předjet. Neugebauer si následně vytvořil náskok a Michkovi ujel. Na třetí místo se propracoval Romančík a v tomto pořadí projeli cílem. „Vyhrát čtyři závody ze čtyř je skvělé a chtěl bych poděkovat mému týmu Buksa/Ados KTM Team. Ve druhé rozjížďce byla trochu smůla s jezdci o kolo zpět, ale to k tomu patří,“ říká Michek na pódiu. Michek si upevnil vedení v šampionátu a nyní má náskok 32 bodů na Romančíka a 45 bodů na Bartoše.

 


MX2: Szvoboda opět vítězný
Závody v Opatově byly napříč kategoriemi jedním velkým dramatem. Nejinak tomu bylo ve třídě MX2, kde v první jízdě nejlépe vystartovalo duo Buksa/Ados KTM Racing týmu, Sulivan Jaulin a Bence Szvoboda. Za nimi brilantně odhrábl Jonáš Nedvěd (Orion Racing Team) a Richard Šikyňa (JD191 KTM Racing Team). První dva letos hrají trochu jinou ligu a bez účasti Martina Krče (SZA Stav Racing Team), který si v Německu vykloubil rameno, není nikdo, kdo by jim sekundoval. Jaulin se Szvobodu ujížděli startovnímu poli a vše vypadalo, že by Szvoboda mohl jít na první místo. To mu ovšem pokazili jezdci o kolo zpět, které nedokázal předjet tak rychle jako Jaulin. Cílem projel tedy první Jaulin a druhý Szvoboda. To hlavní se ale dělo za nimi, kde bojoval Nedvěd se Šikyňou. Nedvěd šel vstříc nejlepšímu výsledku sezóny a třetí místo nechtěl pustit. Šikyňa měl ale jiné plány a učebnicově ho v jedné ze zatáček předjel. Dlouho byl mezi nimi velký rozestup, který se změnil při předjíždění skupiny jezdců o kolo zpět. Nedvěd viděl, že pódium není daleko, takže do své jízdy dal maximum. V posledním kole měli rozestup dobrých 20 metrů, které dokázal Nedvěd sjet v poslední zatáčce, a cílem projeli bok po boku. Chvíli trvalo, než časomíra určila, že právě Nedvěd přetnul cílovou smyčku jako třetí o 0.055s. „Když jsem jel před Richardem Šikyňou, nejelo si mi úplně dobře a byl jsem pod tlakem. Jakmile mě předjel, jel jsem si už svoje tempo, a viděl jsem, že bych na něj mohl mít,“ říká Nedvěd.
Druhý start nejlépe vyšel Nedvědovi a za sebou držel rychlíky Buksa/Ados KTM Racing týmu. Bylo však jasné, že je jen otázkou času, kdy přijde atak. Ten přišel ve druhém kole a nejdříve Jaulin a následně Szvoboda se přes Nedvěda přesypali. Nedvěd držel opět třetí místo, ale tentokrát jen do poloviny třetího kola, kde měl ošklivý pád před lavicí a po něm již nepokračoval. Toto místo bylo velmi zrádné a upadlo zde hned několik jezdců. Na čele Szvoboda dotíral na Jaulina a ve třetím kole ho také předjel. Jaulin se pak snažil útok vrátit, ale opět v jednokolejné trati neměl moc prostoru. Pořadí už se do cíle nezměnilo a první dojel Szvoboda, před Jaulinem a Šikyňou.
„Sulivan Jaulin byl dnes velmi rychlý a byl to hodně silný soupeř. Trať byla i hodně nebezpečná a v jedné koleji nebylo moc prostoru k předjíždění. Klíčem dnes byly starty a ty se mi naštěstí povedly,“ komentuje Szvoboda svoji jízdu. Situace v šampionátu zůstává neměnná, jelikož si oba soupeři z Opatova odváží stejný počet bodů. Třetí je v šampionátu Šikyňa.
 
Opatov nám připravil velmi dramatickou podívanou, kde nechybělo hodně pádů. Náročná a kluzká trať dala zabrat i ostříleným pilotům. Seriál MM ČR se nyní stěhuje do Petrovic u Karviné, kde se 16. 7. bude bojovat o další body.

 
Výsledky
 
MX1
   
Celkově:    
1. Michek Martin (1-2, Buksa / Ados KTM Team, KTM)
2. Neugebauer Filip (5-1, Osička MX Team, Kawasaki)
3. Bartoš Petr (2-5, Orion Racing Team
4. Romančík Jaromír (4-3, JD191 KTM Racing Team, KTM)
5. Šimko Tomáš (3-4, GT2 Motorsport, Suzuki)
     
Průběžně:  
1. Michek Martin 189b.
2. Romančík Jaromír 157b.
3. Bartoš Petr 144b.
4. Šimko Tomáš 129b.
5. Sukup Marek 126b.
     
MX2    
Celkově:    
1. Szvoboda Bence (2-1, Buksa / Ados KTM Team, KTM)
2. Jaulin Sulivan (1-2, Buksa / Ados KTM Team, KTM)
3. Šikyňa Richard (4-3, JD191 KTM Racing Team, KTM)
4. Drdaj Dušan (5-7, Yamaha Čepelák Racing Team)
5. Poláš Denis (6-6, Inter Cars MoToman Team, KTM)
     
Průběžně:  
1. Szvoboda Bence 187b.
2. Jaulin Sulivan 180b.
3. Šikyňa Richard 140b.
4. Liška Patrik 121b.
5. Drdaj Dušan 116b.
 
Ženy
Celkově:
1. Laier Steffi (2-1, Buksa / Ados KTM Team, KTM)
2. Papenmeier Larissa (1-2, Orion Racing Team, KTM)
3. Laňková Barbora (4-3, Action Racing Team, Suzuki)
 4. Vítková Kristýna (3-7, Yamaha Čepelák Racing Team, Yamaha)
5. Hromková Tereza (5-5, HT Group Racing Team, KTM)
Průběžně:  
1. Laier Steffi 197b.
2. Laňková Barbora 162b.
3. Simonová Lucie 150b.
4. Vítková Kristýna 146b.
5. Hromková Tereza 124b.
 
Veterán
Celkově:
1. Žerava Martin (1-1, Team MAX2, Suzuki)
2. Kadleček Michal (2-2, KRTZ, Husqvarna)
3. Hammerl Georg (3-3, Motosport Chýnov, Kawasaki)
4. Buchta Michal (6-4, Inter Cars MoToman team, Honda)
5. Horský Stanislav (4-8, SMS Jižní Čechy, Yamaha)
Průběžně:
1. Žerava Martin              200b.
2. Kadleček Michal          176b.
3. Černý Ivan                     133b.
4. Buchta Michal              131b.
5. Hammerl Georg          122b.
 
Kompletní výsledky zde:
https://ceskymotokros.cz/component/result/?amp;Itemid=336
 
Odkaz na video rozhovory naleznete zde:
https://www.youtube.com/user/maxmann78/videos

 
Autor: Petr Záruba
Foto: Radek Lavička