Tisková zpráva z právě odjetého závodu seriálu Buksa / Ados motokros 2017, který se uskutečnil ve Vranově dne 17.9. 2017 + celkové výsledky seriálu

18.09.2017 07:40

Tisková zpráva:

MM ČR motokros: Blátivý závěr sezóny
V neděli 17.9. se letos naposledy sešli motokrosaři na posledním závodě seriálu Buksa/Ados motokros 2017. Téměř všichni mistři byli známi a zbývalo rozklíčovat pořadí na zbylých pódiových příčkách, které ve Vranově rozhodně nebyly zadarmo.
 


Ženy: Famózní Laier
Poslední dva dny před závodem Vranovská trať nepoznala nic jiného, než valící se hektolitry vody z nebe. To pokračovalo i v den závodu a z bojů o pozice byl boj o grip a rovnováhou. Nejvíc to pocítila třída Žen, kde těžké motorky plné bláta bylo leckdy nesnadné uřídit. Jednokolejná trať místy připomínala endurovou vložku a Ženy měly problémy se na trati vůbec udržet. Jediná žena, které to absolutně nevadilo, byla Steffi Laier (Buksa/Ados KTM Team). Od startu šla do vedení a nasadila velmi rychlé tempo. Chvíli jí pronásledovala Kristýna Vítková (Yamaha Čepelák Racing Team), ale jejímu tempu nemohla stíhat. V cíli byla nakonec jediná Vítková, která za 15 minut závodu nedostala kolo od Laier. Na těžké trati bylo nejdůležitější neudělat chybu a Vítkové se to podařilo - dojela druhá. Třetí místo patřilo Eleně Kapsamer (Motorsport Chýnov). Ta se na třetí pozici ocitla po chybě Lucie Simonové (Inter Cars MoToman Team). Pro Vítkovou to byly důležité body do seriálu.
Do druhé jízdy pršet nepřestalo a trať byla jedno velké kluziště. Hned po startu byl nepříjemný pád ze zraněním. Ženy měly opravdu plné ruce práce a  bylo vidět spoustu drobnějších pádů. Pořadí po startu bylo jako přes kopírák – Laier, Vítková, Simonová. Takto se brodily hlubokými kolejemi až do desáté minuty, kdy byl závod zastaven z důvodu bezpečnosti na hranici sjízdnosti trati.
Mistryní se tedy stala neporažená Laier, před druhou Barborou Laňkovou (Action Racing Team) a nakonec třetí Simonovou. Vítková už nemohla ve Vranově udělat více a v průběžném pořadí se musela spokojit se čtvrtou příčkou.
 


MX2: Krčův comeback!
V MX2 nás ve Vranově čekaly dvě překvapení. Návrat Martina Krče (SZA Stav Racing Team) a účast Petra Smítka (Hulho Motocross Team), v rámci tréninku na motokros národů, kde pojede na slabší 250tce. Ve Vranově bylo klíčem k úspěchu dobře odstartovat a následně neudělat příliš mnoho chyb. V první jízdě s chutí po vítězství nejlépe odhrábl Krč a i když před závodem prohlašoval, že pojede opatrně, aby neupadl na zraněné rameno, nasadil tempo kterému nikdo nestíhal. Ani druhý Richard Šikyňa (JD191 KTM Racing Team), nebo třetí Sulivan Jaulin (Buksa/Ados KTM Team). Krč si jel svůj závod a do konce jízdy ho nikdo neohrozil ani jezdci o kolo zpět. Zraky diváků se upírali na souboj o třetí místo, kde postupně Šikyňu předjeli jak Jaulin tak Szvoboda a v zápětí i Smítka. Právě Smítka se Szvobodou svedli nejatraktivnější souboj, když v posledním kole Smítka na skoku upadl a několik set metrů po něm spadl i Szvoboda.
Nejsledovanější souboj byl ale o celkové třetí místo v šampionátu, o které bojoval Šikyňa, Dušan Drdaj (Yamaha Čepelák Racing Team) a Patrik Liška (HT Group Racing Team). Nejprve to vypadalo dobře pro Šikyňu, ale postupně se propadal. Drdaj byl na sedmém místě a Liška měl technické problémy. Dojel na 15. místě. V jízdě suverénně zvítězil Krč, před Jaulinem a Šikyňou, kterému třetí pozice po pádu Smítky a Szvobody spadla do klína. Druhá jízda se již nekonala a tak třetí místo v šampionátu získal Šikyňa.
 


Veteráni: Černý nakonec bronzový
Na startu Veteránů byl pád, který se obešel bez zranění a do čela šel ihned Martin Žerava (Team MAX2) s Michalem Kadlečkem (KRTZ). Na těchto dvou byla ve Vranově vidět převaha mnohem více než za normálních podmínek a zbytku pole se vzdálili mílovými skoky. Proto byl nejzajímavější souboj o třetí místo, kde se i bojovalo o bronz v šampionátu. Na třetím místě jezdil Georg Hammerl (Motorsport Chýnov) – čtvrtý v šampionátu, a na čtvrtém místě jezdil Ivan Černý (Orion Racing Team) – třetí v šampionátu. Černý na Hammerla chvíli tlačil, ale poté, co dostával neustálou sprchu bláta, musel svoje snažení vzdát. I se zrušenou druhou jízdou mu to nakonec vystačilo na ubránění třetí příčky v šampionátu. Vyhrál Žerava, získal tak titul mistra republiky a Kadleček titul vice-mistra. Ve Veteránech nad padesát let, byl letos k nezastavení Petr Dokoupil (KRTZ), který ujel svým pronásledovatelům Petru Kormundovi a Milanu Heřmanovi.
 


MX1: Bartoš vice-mistrem
Letos bylo skoro pravidlem, že v první jízdě MX1 se na startu něco odehraje. I tentokrát byly motorky kolama vzhůru, ale naštěstí všichni odjeli. Nejrychleji start zvládl Tomek Wysocki (JD191 KTM Racing Team), za ním Marek Sukup (HT Group Racing Team) s Martinem Michkem (Buksa/Ados KTM Team). Sukup na nic nečekal a šel do vedení. Start se nepovedl ani Tomáši Šimkovi (GT2 Motorsport), ani Petru Bartošovi (Orion Racing Team), kteří bojovali o stříbrnou příčku v šampionátu. Šimko byl kolem osmé pozice a Bartoš několik příček za ním. Netrvalo však dlouho a Bartoš byl za Šimkem. Hravě se před něj dostal a Šimko navíc chvíli po předjetí ve výjezdu upadl a stříbrný sen se mu rozplynul. Skvělou jízdu předvedl Václav Haas. Ten dobře odstartoval a celou jízdu držel páté místo. Když se za něj dostal Bartoš, jejich souboj bavil přihlížející diváky. Bartoš ho nakonec překonal a dojel si pro čtvrté místo, poté co Rudolf Weschta (Team MAX2) upadl. Na čele mezitím Sukupa vystřídal Wysocki a všem ujel. Michek měl úvod vlažnější, ale v polovině závodu se také dostal před Sukupa, když udělal chybu a vyřadil si v zatáčce kvalt. Úplný závěr ještě zdramatizoval Michek, když stáhl obrovský náskok Wysockého a cílem projel těsně za jeho zády. Třetí dojel Sukup. Mistrem republiky se tedy stal Michek a druhou příčku si ve Vranově pojistil Bartoš, před třetím Šimkem.
 
Letošní sezóna je tedy u konce a my známe nové čtyři mistry republiky. Michka, Szvobodu, Žeravu a Laier. Dlouhá sezóna osmi závodů nám připravila spoustu krásných soubojů a viděli jsme také jednu z nejdominantnějších sezón Martina Michka. Jak bude vypadat příští sezóna si ještě musíme chvíli počkat, ale již nyní se jí nemůžeme dočkat.
 
Výsledky:

MX1    
Celkově:    
1. Wysocki Tomek (JD191 KTM Racing Team, KTM)
2. Michek Martin (Buksa / Ados KTM Team, KTM)
3. Sukup Marek (HT Group Racing Team, Kawasaki)
4. Bartoš Petr (Orion Racing Team, KTM)
5. Haas Václav (Kawasaki)
     
MM ČR konečné pořadí:  
1. Michek Martin 351b.
2. Bartoš Petr 255b.
3. Šimko Tomáš 249b.
4. Weschta Rudolf 227b.
5. Sukup Marek 227b.
     
MX2    
Celkově:    
1. Krč Martin (SZA Stav Racing Team, KTM)
2. Jaulin Sulivan (Buksa / Ados KTM Team, KTM)
3. Šikyňa Richard (JD191 KTM Racing Team, KTM)
4. Szvoboda Bence (Buksa / Ados KTM Team, KTM)
5. Smítka Petr (Hulho Motocross Team, KTM)
     
MM ČR konečné pořadí:  
1. Szvoboda Bence 345b.
2. Jaulin Sulivan 294b.
3. Šikyňa Richard 228b.
4. Drdaj Dušan 224b.
5. Liška Patrik 213b.
     
Ženy    
Celkově:    
1. Laier Steffi (Buksa / Ados KTM Team, KTM)
2. Vítková Kristýna (Yamaha Čepelák Racing Team, Yamaha)
3. Simonová Lucie (Inter Cars MoToman Team, Yamaha)
4. Laňková Barbora (Action Racing Team, Suzuki)
5. Schnelzer Sarah (Motorsport Chýnov, KTM)
     
MM ČR konečné pořadí:  
1. Laier Steffi 397b.
2. Laňková Barbora 318b.
3. Simonová Lucie 306b.
4. Vítková Kristýna 306b.
5. Hromková Tereza 222b.
     
Veterán    
Celkově:    
1. Žerava Martin (Team MAX2, Suzuki)
2. Kadleček Michal (KRTZ, Husqvarna)
3. Hammerl Georg (Motosport Chýnov, Kawasaki)
4. Černý Ivan (Orion Racing Team, KTM)
5. Skalka Roman (Team MAX2, Suzuki)
     
MM ČR konečné pořadí:  
1. Žerava Martin 375b.
2. Kadleček Michal 330b.
3. Černý Ivan 251b.
4. Hammerl Georg 249b.
5. Tichý Dušan 220b.

 
 
Video rozhovory můžete sledovat zde:
https://www.youtube.com/user/maxmann78
 









Autor: Petr Záruba
Foto: Radek Lavička

MMČR motokrosu 2017
Vranov u Brna , 17. 09. 2017
Výsledky

 

1zavod_mx1 (pdf)
1zavod_mx1_casy (pdf)
1zavod_mx1_prujezdy (pdf)
1zavod_mx2 (pdf)
1zavod_mx2_casy (pdf)
1zavod_mx2_prujezdy (pdf)
1zavod_veteran (pdf)
1zavod_veteran_casy (pdf)
1zavod_veteran_nad_50 (pdf)
1zavod_veteran_prujezdy (pdf)
1zavod_zeny (pdf)
1zavod_zeny_casy (pdf)
1zavod_zeny_prujezdy (pdf)
2zavod_zeny (pdf)
2zavod_zeny_casy (pdf)
2zavod_zeny_prujezdy (pdf)

Konečné výsledky seriálu Buksa / Ados motokros 2017:

celkove_mx1 (pdf)
celkove_mx2 (pdf)
celkove_veteran (pdf)
celkove_veteran_nad_50 (pdf)
celkove_zeny (pdf)